Ana Sayfa Yaşam 24 Şubat 2023 170 Görüntüleme

Termal Boya

Termal Boya

Termal Boyayüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip bir boya türüdür. Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması elzem bir hal almıştır. Enerji kaynaklarının israfı ve verimli kullanılmaması hem çevre kirliliğine hem de enerji ithalatının daha fazla olmasına yol açmaktadır. Enerji tasarrufunun en önemli bölümü ise Isı enerjisinin tasarrufudur. Isıtma ve soğutma ile ilgili tüm işlemler binanın yalıtılması ve emisyon israfının azaltılması için Isı yalıtımlı boyalar ve yalıtım sistemleri kullanılmalıdır.
Isı yalıtım özelliği taşıyan termal boya, enerji tüketimini azaltmak için bir dolgu malzemesinden oluşmaktadır. Termal özellik, boyaya dayanıklılık büyük ısı depolama gücü ve stabilite kazandırmıştır. Türkiye piyasasında satılan Termal boyalar sadece belli bir yüzeye değil tüm binaya uygulanabilecek ve %60 enerji tasarrufu sağlayabilecek kapasitededir.

Termal Boya Nedir?  Hangi Boya Tercih Edilmeli?

Termal boya, yalıtımlı boya türleri içerisinde en fazla ısı yalıtımı özelliğine sahip olan boya çeşitlerinden biridir. Termal boyalardaki en önemli faktör ısı yansıtıcı özelliği sayesinde sıcaklık kontrolü oluşturmasıdır. Termal boyalar, sürülen ve sürülmeyen yüzeyler arasında yaklaşık 10 derecelik sıcaklık farkı oluşturmaktadır. Bu oldukça fazla bir orandır.
Termal boyanın aynı zamanda küf önleyici özelliği vardır. Nem dengesini sabit tutarak rutubet ve oluşacak tüm bakterileri önler. Bu boyalarda kızıl ötesi radyasyon yansıtıcı mikro elementler kullanılmıştır. Su ve nem geçirmezlik özelliği bulunan tercih edilmelidir. Bunun nedeni küf ve rutubetin önlenmesidir. Ancak tüm bunların yanı sıra sağlık açısından su buharı geçirgenliği yüksek bir boya türü de nefes olabilen binalara izin verdiği için tercih edilmelidir.

Termal Boya Uygulaması- Termal Boya İç Cephe

Termal boyalar, diğer boyalara göre 2 kat daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bunun nedeni bu boyalarda üretim aşamasında cam tozu kullanılmıştır. Ayrıca içinde mikro Seramik kürecikler bulunur. Silika kumu, kireç taşı, borik asit, susuz Borak alüminyum, hidroksit gibi bileşenler çeşitli test aşamasından geçerek daha yüksek enerji tasarrufu sağladığı gözlenmiştir.
Her boyanın ısı tutma kapasitesi farklıdır. Güneş ışığını yansıtma özelliği yüksek boya ile kaplanmış yüzeylerde enerji verimlilik oranı daha fazladır. Termal boya, ısı yalıtımlı boyalar içerisinde en çok enerji verimli sağlayan boyadır.

Tema Tasarım | Osgaka.com